BOKFÖRING

Oavsett vilken typ av bolagsform som företaget är skriven som är det viktigt att man är ansvarsfull och noggrann med sin bokföring. Detta innebär att man sparar kvitton, betalar in korrekt moms och deklarerar rätt under året för att bolaget inte ska hamna under utredning hos Skatteverket.

Bokföring kan tyckas verka knepigt för alla som just startat upp sitt bolag. Men om alla papper hålls i ordning och man är aktsam med vad man drar av och deklarerar går det snabbt att få ett stabilt grepp om vad bokföring innebär och hur man redovisar som mest effektivt. 

VAD ÄR BOKFÖRING?

En bokföring innebär att alla kvitton, fakturor och andra underlag ska bokföras och sparas. Till detta hör även in och utbetalningar och ska bokföras i kronologisk ordning. Hur man ska bokföra skiljer sig lite mellan olika bolagsformer. Till exempel är bokföringen mer gedigen för större aktiebolag än enskilda bolag.

Den sammanlänkande faktorn är att affärshändelserna ska bokföras till Skatteverket och ska kunna styrkas med hjälp av fakturor, kvitton och utbetalningar. Dessa underlag ska sparas i sju år och kan sparas i antingen pappersform eller elektroniskt.

Det är viktigt att man sköter sin bokföring löpande under året och samlar på sig allt underlag. Det är även vanligt att man gör en dubbel bokföring där man då bokför ett belopp på två olika konton. Bokföringen ska redovisas enligt bokföringslagen 1999 1078. Denna lag gäller samtliga juridiska personer som bland annat aktiebolag, handelsbolag och alla med enskild firma.

Har ni frågor?

Stäng meny

Här kan ni enkelt beställa er offert.

Offerten är kostnadsfri och helt utan förbindelser.